torsdag 6 november 2008

Idag den 6 November

6 november 1632 julianska kalendern, 16 november 1632 gregorianska kalendern. Ett av de viktigaste slagen under trettioåriga kriget då den svenske kungen Gustav II Adolf dog i dimmorna.

Slaget stod mellan den svenska armén och den kejserliga ligan som leddes av den gamle generalen Albrecht Von Wallenstein. Svenskarna satsade i slaget vid Lützen på överraskningstaktiken. Men anfallet kunde ej bli av på morgonen som var tanken eftersom dimman låg alldeles för tät. Svenskarna som marscherat flera mil den föregående dagen var alldeles slut, när de efter en vila skulle ställa upp sig i slagordning blev de upptäckta av kejserliga spanare. Wallenstein gav snabbt order om uppställning av sin armé, på kuppen satte han eld på staden Lützen och röken gjorde sikten ännu sämre.

Så småningom brakar slaget loss och det står länge och väger, plötsligt dyker Wallensteins fältmarskalk Pappenheim upp med sina 2000 ryttare som hade gått i vinterläger i staden Halle några mil bort. På en av fronterna har svenskarna bekymmer och Gustav II Adolf rider personligen dit för att styra upp situationen. Det är det småländska regementet som förlorat sitt befäl och förvirring råder. Kungen går i spetsen för dem och leder de över ett dike, som det tar en stund att ta sig över, därför kommer kungen som red först att bli helt ensam när hans nya häst sätter av i en hög fart. En kejserlig musköt ser kungen komma farande och vet förstås inte att det är den svenske kungen men skjuter eftersom han kan se att det är en viktig person. Kungen träffas först i armen och sedan träffas hans häst vilket gör det mycket svårt att styra den.

Nästa skott går rakt genom ena lungan och kungen faller av. De svenskar som lyckas ta sig fram kan inte rädda honom. Kungen hade stupat, men hertig Bernhard av Saxen-Weimar tar över det svenska befälet och lyckas leda svenskarna till seger i slaget vid Lützen.

3 kommentarer:

Namn: Eva sa...

Jösses vad du är insatt i Sveriges historia ... jag satt mest och sov på historielektionerna!!!

Blir det någon Gustavbakelse idag tro, eller har ni inte det här uppe *fnissar* ?

Anonym sa...

Jag struntar i det som varit jag föredrar att leva i nutid....!

Kimizo sa...

hi.. nic girl