lördag 15 november 2008

Något riktigt gott om man bara vill ha något lite att njuta av

Brännvinskryddad ostterin.
Recept av Gert Klözke och Niklas Wahlström
Tillagas en dag i förväg.

Ingredienser:
Terrin:
200g västerbottenost
1dl crème fraiche
1 st gelantinblad
½ tsk fänkålsfrö
½ tsk bruna senapsfrö
1 msk OP Andersson
salt och peppar.

Räkröra:
400g skalade räkor
3 msk majonnäs
1 msk dijonsenap
1 msk vinäger
1 msk olivolja
1 msk hackad dill
1 msk hackad gräslök
Salt och peppar.

Vinägrett:
2 msk lingon
1 msk rödvins vinäger
3 msk olivolja
En nypa socker
En nypa kummin
Svartpeppar.

Dekoration: Löjrom och hackad dill

Tilllagning:
Hacka ost, blötlägg gelatinen. Placera hälften av den hackade osten i en gryta tillsammans med crème fraiche smält på låg värme.
När blandningen är slät blandas fänkålsfrö och senapsfrön i blandningen.
Ta upp gelantinbladet ur vattnet, krama ur och smält det i ostblandningen. Tillsätt sedan OP Andersson och krydda med salt och peppar . Häll upp ostmassan i skålar eller en stor skål för att stelna. Klä formen med gladpack så lossnar det lättare. Ställ kallt över natten för att stelna.

Dag 2 Räkorna: Rör ihop majonnäs, dijon, vinäger, olivolja, dill, gräslök, salt och peppar. Detta blandas med de skalade räkorna.
Vinägrett: Rör ihop rödvinsvinäger, olja och socker. Blanda i lingon krydda med svartpeppar och kummin.
Servering: Stjälp upp ostterinen och fördela på tallrikar lägg på räkröran, toppa med löjrom och garnera med lingonvinägrett och strö över lite dill

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det ser ju gott ut!

Namn: Eva sa...

mmmmmm så gott detta låter!!!

Mita sa...

Det är en underbar liten rätt